Povestea micului atelier din Cluj în care se fabrică globurile care împodobesc brazii de Crăciun pentru americani, englezi și francezi

Publicat: 26/12/2013, 17:13
Actualizat: 20/03/2019, 17:13

Cu 20 de ani în urmă, după mai multe idei de afaceri mai puțin inspirate, familia Turcu a deschis la Cluj Napoca o fabrică de globuri și decorațiuni de Crăciun. Au știut de la început că se vor axa pe produse confecționate de sticlari care vor ajunge în străinătate. Astăzi, de la Cluj pleacă mai mult de jumătate de milion de globuri românești care împodobesc brazii americanilor, britanicilor sau francezilor. Comenzi vin și din Italia, Germania, Austria sau chiar Polonia, țara cu cei mai pricepuți artizani în domeniu. Doar o mică parte din producția fabricii de globuri de la Cluj ajunge și în magazinele din România.

FOTO:fotonicu.wordpress.com/Nicu Cherciu

În fabrica de globuri se lucrează la foc continuu, tot timpul anului. Zilnic, prin mâinile celor 35 de angajați trec circa 2.000 de decorațiuni de Crăciun, cele mai multe cu diametre de 8 sau de 10 centrimetri.

Globurile sunt fabricate în serii mici, pictate manual, iar unele sunt decorate cu perle, paiete, cristale cehești de înaltă calitate sau chiar cu vestitele cristale Swarovski, asemenea bijuteriilor.

Prețurile variază în funcție de diametrul globurilor, dar și de complexitatea modelelor. Cele mai multe costă însă sub 10 euro.

FOTO:fotonicu.wordpress.com/Nicu Cherciu

Modelele sunt mereu altele în funcție de tendințe și de piața pentru care acestea sunt lucrate. „Piața românească solicită un alt gen de globuri față de cea străină, cu îngerași, Moș Crăciun, peisaje de iarnă. Afară se caută globuri mai sofisticate, cu decorațiuni, cu chestiuni mai abstracte. Nu sunt globuri cu Moș Crăciun”, a explicat pentru gândul Gheorghe Turcu, managerul firmei clujene.

„Fiecare piață, fiecare client înseamnă altceva. Globurile valabile în România nu sunt valabile în Germania, cele din Germania nu sunt valabile în Anglia și cele din Anglia nu sunt valabile în Statele Unite. E vorba de decor, modele și culori”, a precizat Turcu.

FOTO:fotonicu.wordpress.com/Nicu Cherciu

Dacă străinii se grăbesc să comande din timp decorațiunile de Crăciun, românii ajung să le caute doar în ultima clipă, motiv pentru care unele comenzi nu pot fi onorate. „Nu lucrăm pe stoc, ci direct pe comandă. Afară se lucrează pe linii, pe colecții, care se comandă în timpul anului”, explică managerul firmei de globuri.

La ora actuală el are deja programul de comenzi pregătit până în luna iulie a anului viitor pentru clienții din Statele Unite, țara unde ajung până la 60% din globurile realizate de sticlarii din Cluj. De la clienții europeni comenzile vin mai târziu, în lunile martie – aprilie.

FOTO:fotonicu.wordpress.com/Nicu Cherciu

După luni bune de muncă, în preajma Sărbătorilor, angajații firmei intră în concediu timp de patru săptămâni, urmând să reînceapă lucrul pentru globurile Crăciunului următor la mijlocul lunii ianuarie. Între timp, la fabrica clujeană se pregătește pentru participatea la unul dintre cele mai importante târguri internaționale de profil, organizat în Germania, la Frankfurt.

Participarea la astfel de evenimente este foarte importantă pentru patronii fabricii de globuri. Aici au întâlnit clienții ale căror comenzi le-au transformat într-un succes afacerea de familie . Doar anul acesta, clujenii au fost prezenți la evenimente de profil organizate în Frankfurt, New York și Paris.

Turcu spune că afacerea sa cu globuri este una ca oricare alta și nu este extrem de profitabilă. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP), firma sa a înregistrat în 2012 un profit de 8.139 lei, la o la cifră de afaceri de 1, 48 milioane de lei.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Șocant: cum a aflat Bianca Brad că suferă de cancer mamar! „Într-o noapte m-am trezit...
"Unul era foarte grav". Filmul accidentului din Timiş în care 6 pompieri au ajuns la...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Au apărut cireșele și căpșunile românești, de la micii producători! Cat costă kilogramul în piețele...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Giganţii din IT nu au doar veşti proaste pentru România: Americanii de la Amazon au...
Armă misterioasă LANSATĂ pe orbita Pământului! Cine O CONTROLEAZĂ?
Reguli obligatorii PENTRU PIETONI. Detaliul din lege pe care aproape NIMENI nu îl știe
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Canabisul în concentrație mai mare, legat de un risc dramatic de episoade psihotice
×